Kreativitet online: Så vill unga bygga broar under coronakrisen. "Det kan minska rädslan"

Rätt läge. Jag kan lära dig japanska om du lär mig virka! Dags att bli kreativ online, tycker Alma Falkenstad och Sama Alhassani som bor i olika ändar av det uppdelade Botkyrka. Foto: Privat

Rätt läge. Jag kan lära dig japanska om du lär mig virka! Dags att bli kreativ online, tycker Alma Falkenstad och Sama Alhassani som bor i olika ändar av det uppdelade Botkyrka. Foto: Privat

Nu sitter alla fast hemma, mer uppdelade än nånsin. Men krisen föder också nya idéer om hur man kan bryta segregationen. Digitala workshops i målning, virkning, matlagning eller japanska kan få ungdomar att mötas och känna sig tryggare, menar 17-åringarna Sama och Alma.

#ETTSTHLM

Sama Alhassani från Alby hade nästan aldrig satt sin fot i de södra kommundelarna innan hon började på Tumba gymnasium förra året.

På kartan är det bara några kilometer, men segregationen reser osynliga murar.

Alma Falkenstad från Tumba besöker sällan Alby i den norra kommunhalvan och tycker att uppdelningen skapar otrygghet.

Att mötas online funkar bättre än väntat, tyckte flera av deltagarna.

Att mötas online funkar bättre än väntat, tyckte flera av deltagarna.

– Jag kan känna mig rädd när jag möter ungdomar i grupp som ser tuffa och farliga ut, när man inte känner varandra. Det kanske visar sig att de är jättesnälla fast det inte syns, säger Alma.

“Det behövs en mötespunkt”

Förra veckan träffades de över videolänk i en stor online-workshop – "Rätten till staden Lab" – som ordnades av mediahubben Fanzingo i Alby.

Ett tjugotal unga från olika kommundelar kopplade ihop sig för att bolla idéer om vad som kan göra Botkyrka bättre.

– Det behövs en mötespunkt mellan norra och södra Botkyrka, för att folk ska känna sig trygga och fria att röra sig, blev slutsatsen från en av temagrupperna.

Frågan är bara hur man löser det nu när festivaler och konserter går bort på grund av coronan. Det var Sama som kläckte idén:

– Alla är fast hemma och behöver hitta på nya sätt att träffa folk. Man får en extra motivation att vara kreativ. Det är många som målar, ritar, stickar och lagar mat. Och det är saker som man kan lära ut till varandra. Det borde funka online också, säger Sama.

“Fler kan delta online”

Alma Falkenstad tycker det är en jättebra idé. Hon gick en workshop i japansk manga för några år sedan där hon träffade unga från andra kommundelar.

Projektledaren Luis Lineo tror att vi ser börjanpå en demokratisk våg online. Foto: Roger Gustafsson

Projektledaren Luis Lineo tror att vi ser börjanpå en demokratisk våg online. Foto: Roger Gustafsson

– Fördelen att göra det online är att fler kan vara med, inte bara de som bor närmast, säger Alma.

Hon är själv intresserad av språk och pluggar japanska på gymnasiet.

– Jag kan absolut tänka mig att lära ut japanska online och även ge tips på filmer och böcker.

Sama Alhassani tycker det låter kul och vill gärna hänga på. För egen del gillar hon allt som har med sagor att göra.

– Jag gillar att måla och göra film och musik, allt som berättar något. Det kan jag ha workshop om. Och så virkar jag, men är nybörjare och vill gärna lära mig mer.

Skulle det förändra Botkyrka tror du?

– Ja, det finns ju rykten om olika områden som gör folk rädda. Om folk får en chans att prata med varandra blir man inte lika rädd.

– Och det finns så mycket mer vi skulle kunna komma på tillsammans, om vi började träffas online såhär, säger Sama Alhassani.

“Skapar nya slags band”

Sara Wall, mediepedagog på Fanzingo, tror på ungdomarnas idé.

– Så fort man har skapat något tillsammans som man är stolt över, då har man fått en gemensam erfarenhet som skapar nya slags band. Då hör man ihop på ett annat sätt än om man bara träffas och pratar, säger hon.

Luis Lineo, projektledare på Fanzingo, tror att vi kan vara i början på en demokrativåg när fler och fler upptäcker vad som går att göra över videolänk.

– Jag tror det kan hjälpa till att sätta igång samtal. Det är bara någon procent som går på möten på kvällarna. Att klicka sig in på en länk är så mycket lättare, säger han.

PETTER BECKMAN, 070-4547862

Ska%CC%88rmavbild+2020-05-06+kl.+16.53.53.jpg

Kom ut ur coronabubblan!

  • Intresserad? Har du idéer? Vill du komma i kontakt med initiativtagarna? Maila: info@ettsthlm.se.

  • Under Fanzingos ”Rätten till staden”-workshop (se artikeln här ovan) föddes fler idéer: att unga ska börja odla mat tillsammans och skapa receptsamlingar som man sprider till varandra.

  • ”I Botkyrka finns gott om odlingsbar mark och kunskap om odling. Rörelse, sysselsättning och ekonomi i ett,” lyder gruppens programförklaring.

  • Under workshopen diskuterades också trångboddhet, svårigheter att plugga hemma och problem för familjer att försörja sig som en följd av coronakrisen: ”Det är viktigt att unga ges möjlighet att berätta om detta på sina egna villkor”.

  • Målet är nu att ta idéerna vidare och skapa en medieproduktion senare i sommar. ”Det här är bara början”, säger verksamhetsutvecklaren Luis Lineo. För kontakt och mer info, mejla luis@fanzingo.se

Storymark Storymark