"Våra föräldrar blir stolta över oss". Killarna på torget hjälper till att stoppa smittan

”Det känns bra att hjälpa folk. Att vara en del av samhället. Våra föräldrar är stolta över oss.” Det säger Abdi, Haroun och Isse från Rinkeby, som delat ut coronainformation och mat­lådor på gator och torg i området.

Resurser. Haroun Asser, Shuayb Ali och Isse Hagi delade ut coronainformation i Tensta. Foto: Petter Beckman

Resurser. Haroun Asser, Shuayb Ali och Isse Hagi delade ut coronainformation i Tensta. Foto: Petter Beckman

Med en lånad foodtruck, kycklinggryta från skolköket, några flaskor handsprit och en bunt flygblad på olika språk gav sig ett femtontal unga killar från Rinkeby in i kampen mot coronaviruset förra helgen.

Under två intensiva arbetspass, först i Rinkeby och sedan i Tensta, delar de ut matlådor till pensionärer och ungdomar och passar på att sprida information om hur man skyddar sig mot coronasmittan.

– Det var vårt eget förslag. Vi bollade idéer hur skulle kunna hjälpa människor i vårt område. Vi vill också ge andra delar av stan en bättre bild av förorten, säger 16-åriga Abdi Jamal och Haroun Asser, när gruppen samlas efter Tenstaaktionen.

”Få unga att känna sig delaktiga”

Pepp. ”Ni ska känna er riktigt stolta. Ett guldjobb!” Aweis Abdulkadir från Fryshuset tackar killarna.

Pepp. ”Ni ska känna er riktigt stolta. Ett guldjobb!” Aweis Abdulkadir från Fryshuset tackar killarna.

– Det är en bra sak att ha i sitt CV. Och våra föräldrar säger att de är stolta över oss, tillägger kompisen Isse Hagi.

Killarna är med i Fryshusets projekt Vi behövs, där de under några månader har utbildats i teman som tillit och relationer, konflikthantering, krisberedskap, självständighet och påverkan.

– Syftet är att få unga att känna sig delaktiga i samhället och förebygga att de dras in i kriminalitet. Vi vill att de ska hitta en passion, ett intresse som är överens med deras grundvärderingar och som de kan stanna kvar i, säger Aweis Abdulkadir från Fryshuset som leder gruppen.

Krishantering på riktigt

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, var en av beställarna bakom satsningen långt innan någon visste att coronapandemin skulle bryta ut, berättar han. Virusutbrottet blev en oväntad möjlighet att testa kunskaperna på riktigt.

– Målet är att ungdomarna ska bli en resurs i sitt lokalsamhälle vid en kris. Nu kom krisen. Så fast de inte var riktigt klara med utbildningen var det bara att steppa upp. Och de fixade det fantastiskt bra, säger Aweis Adulkadir.

Smittan har drabbat Järvastadsdelarna hårt de senaste veckorna, med tre gånger fler smittade per capita än snittet för Stockholmsregionen. Killarna vet att de gör nytta.

– Man märker att alla inte har fått informationen, de som inte kan språket så bra. Det känns bra att göra en insats och hjälpa folk, säger Abdi Jamal.

Dricka. Abdi Jamal gav ut lunchlådor och läsk.

Dricka. Abdi Jamal gav ut lunchlådor och läsk.

Vad blir nästa steg?

– Vi vi vill sätta oss ner och se hur vi kan samarbeta med de andra initiativen som finns i området kring coronafrågan: Järvahjälpen och Tillsammans för Järva. Nästa gång kanske vi vill hjälpa till att handla mat åt utsatta grupper, säger Aweis Abdulkadir.

– Ungdomarna har också sagt att de vill starta en youtubekanal riktad till andra unga, för att få ut budskapet att man kan smitta utan att ha några symptom och att man bör handsprita sig när man kommer hem och tvätta sig oftare.

Vilken betydelse har det här för ungdomarna tror du?

– En stor, stor betydelse, säger Aweis Abdulkadir.

– Jag frågade en av killarna: ”vad får er att göra det här?” Han sa: ”här har vi varit med hela vägen, vi har planerat, beställt mat, packat maten, delat ut den”. Då känner de att det här är deras grej. Det blir ett verktyg för inkludering som verkligen funkar.

Eller som en av killarna säger i utvärderingsrundan på Tensta torg:

– Det känns bra att vara en del av samhället.

PETTER BECKMAN

LÄS OCKSÅ: “Coronakrisen har fört oss närmare varandra”

LÄS OCKSÅ: “Litar du på att andra tar sitt ansvar under coronakrisen?”

LÄS OCKSÅ: “Så hoppas vi att stan förändras av coronan”

LÄS OCKSÅ: “Det är mänskligt att bli rädd men man ska inte gripas av panik”

LÄS OCKSÅ: “Skidresor – seriöst? Nu måste vi förhindra att samhället faller isär”

Storymark Storymark