Stockholms röster: Hur får vi #EttSthlm?

Jan Spångberg NY.jpg

Jan Spångberg, Danderyd

“Det skulle fungera bättre om folk anpassade sig”

Man ska inte förstora upp problemet med segregationen, vi lever trots allt i ett jäkligt fint land. Jag känner mig hemma i många olika delar av stan, jag tar ofta cykeln och då rör man sig enkelt kors och tvärs. Det finns bra och dåliga människor av alla sorter. Men det är klart man önskar sig att det skulle vara mer som en helhet. Lag och ordning är viktigt. Och jag tycker att folk som flyttar hit får anpassa sig till svenska normer, det skulle fungera bättre då. Varför ska man ha särskilda badtider för flickor i vissa skolor till exempel? Då går man ju ifrån varandra! Jag betalar gärna skatt, men det måste vara ordning och reda.

Kevin Obeid Bredäng.JPG

Kevin Obeid, Bredäng

”Måste krossa fördomarna som finns”

Utanförskapet som många unga i orten känner leder till en risk för att folk hamnar i kriminalitet. Man måste börja integreras från ung ålder och krossa de fördomar som finns. När jag växte upp ordnades fotbollsturneringar med folk inne i stan, som gjorde att man möttes över områdesgränserna. Sånt skulle behövas idag också. Idag är det vanligt att ungdomar från olika delar av stan går i samma gymnasium, men på mitt gymnasium hänger etniska svenskar varandra och folk med andra nationaliteter hänger med varandra. Man behöver göra något mer för att folk ska vilja blandas.

Monica+O%CC%88sterholm%2C+Birgitta+Jonsson_Tanto_web.jpg

Birgitta Jonsson,

Liljeholmen

(till höger), tillsammans med väninnan Monica

”Trevligare om vi kan lära av varann”

Jag tycker att stan skulle behöva bli mer integrerad. Idag samlas många invandrare i förorter där de inte ens behöver lära sig svenska. Och de fortsätter att leva efter de lagar och normer de hade i sina hemländer. Till exempel borde det inte vara tillåtet att man sätter slöja på små flickor, sånt gör mig upprörd. Barn ska inte påtvingas en religion. Man säger hela tiden att de som kommer hit ska ha rätt att få va sig själva, men ibland känns det som att vi som har bott här i hela vårt liv inte längre får leva som vi vill. Bäst vore ändå om vi kunde blandas mer. När grupperna hålls isär, som idag, så blir det tråkigt. Det är ju trevligare och bättre om man kan lära sig av varandra.

Yayhe Mohamed och Leila2.png

Yahye Mohammed, Rinkeby

intervjuad av Leila Abdi Ishaq

”Vi har 90 procent gemensamt”

Människor behöver dialog. Man behöver mötas. Skälet att vi inte möts är oftast rädsla. Man kan till exempel bjuda hit en föräldragrupp från Lidingö till Rinkeby för att träffa somaliska mammor för att utbyta erfarenheter. Efter ett sådant möte förstår man att man har 90 procent gemensamt, som att alla är oroliga för sina tonåringar.

Storymark Storymark